Hvis vi må mobilisere

Kampen mot kuttet i tilskudd til private grunnskoler fortsetter. Hvis regjeringen ikke gjør store nok endringer, vil friskoleorganisasjonene aksjonere. Her er planene.
2024-04-12

Aksjonen 8, november 2023 var vellykket. Noen aviser skrev at regjeringen "snudde", jf Vårt LAnds artikkel 08.11.2023 Regjeringa snur om friskular: – Har sett i høyreapparatet.  Friskoleorganisasjonene har bestemt at første onsdag i november skal være fast Friskoledag, enten man må protestere eller det er rom for å feire at alternative skoler finnes.

Vi vet nå at Regjeringen ikke "snudde" 8. november. Men de har dreiet i riktig retning. Det gjenstår å se om de kommer langt nok rundt, - for å bli i bildet.

Denne siden vil bli oppdatert med ny informasjon når det er noe nytt å melde. Dette er oppdateringer som er gjort siden publiseringen 12.04:

  • 13.04: Det er lagt inn forslag til tekst i en høringsuttalelse om endring i økonomiforskriften, se pkt 1 nedenfor.

 

1. Forslag til ny økonomiforskrift inneholder det vi protesterte mot 8. november 2023.

Forslaget er på høring, se.Forslag til endringer i økonomiforskrift til privatskolelova ved innføring av ny tilskuddsmodell for private grunnskoler   Se også Oppdatering om tilskuddet til grunnskoler på kff.no.

Her må vi protestere som vi gjorde da det var foreslått å lovfeste kuttet til de kombinerte skolene (se høringssvarene her). Forrige gang nådde protesten vår fram, kuttet ble ikke lovfestet. Vi kan nå fram en gang til!

Tallet 45 er i og for seg nytt, men helt OK. Det er ikke nødvendig å ha en mening om distriktstilskudd eller overgangsordning. Dette faller bort dersom de kombinerte skolene får tilbake høyt tilskudd både på barnetrinn og ungdomstrinn.

Her er eksempler på hva skoler og enkeltpersoner kan skrive i høringsuttalelsen, som sendes inn her:


VIKTIGST AV ALT: 

KRYSS AV NEI PÅ DETTE SPØRSMÅLET: 
Er dere enige i forslaget til endringer i § 4-1 om tilskuddsordningen for de private grunnskolene i økonomiforskrift til privatskolelova? 
    (Pr. 13.04 er det språklig rot i Udirs spørsmål. Vi får tro de retter opp dette.)

 

I neste felt kan dette utdypes. Her er noen forslag til tekst:  

Forslag 1:

Jeg/vi er sterkt uenige i at skoler med både barne- og ungdomstrinn bare skal få utbetalt høy sats for de første 45 elevene ved skolen samlet sett.

Eg/vi er sterkt ueinige i at skolar med både barne- og ungdomstrinn berre skal få utbetalt høgare tilskotssats for dei første 45 elevane ved skolen samla sett.

 

Forslag 2: 

Som forslag 1, men med begrunnelse i tillegg:

Høy sats gis til små skoler fordi disse skolene har få elever. Det koster mer å dekke lærerlønn for 10 klassetrinn enn for bare 7 (barneskoler) eller 3 klassetrinn (ungdomsskoler). Derfor må kombinerte barne- og ungdomsskoler ha høy sats både for barnetrinnet og ungdomstrinnet.

 

Forslag 3:

Det må gis høy sats både på barnetrinnet og på ungdomstrinnet for kombinerte skoler. Hvis forslag til forskrift blir vedtatt, betyr det at mange skoler må legge ned. Det er (gi en beskrivelse her, f.eks svært dårlig politikk, urettferdig, en katastrofte for mine barn, .... ). 

 

2. Får vi 51,5 mill. kr i Revidert Nasjonalbudsjett (RNB)?

Regjeringen kuttet 51,5 mill. kroner til kombinerte barne- og ungdomsskoler i 2024. I pressemeldingen Regjeringen vil ha dialog med privatskolene lover Kunnskapsministeren bare at det kommer nye penger i RNB slik at "reduksjonen i tilskudd blir mindre ". Hvor mye Regjeringen bevilger, blir offentliggjort 14. mai.

Friskoleorganisasjonene planlegger mobilisering foran Stortinget slik det ble gjort 08.11.2023, dersom Regjeringen ikke bevilger noe som er helt i nærheten av 51,5 mill. kroner.

Mulig aksjonsdag er tirsdag 21. mai. Hold av dagen! Mer informasjon kommer. 

3. Hvordan blir ny tilskuddsmodell?

Friskoleorganisasjonene ønsker en todelt vei til ny tilskuddsberegning for private grunnskoler.

1. En midlertidig løsning i RNB der kombinerte skoler får tilbake det aller meste av det som er kuttet. Bevilgningen kan kalles kapitaltilskudd og "skreddersys" mot små skoler med mange klassetrinn. Dett er skoler som er arealkrevende pr. elev. I praksis treffer et tilskudd innrettet på denne måten de små kombinerte skolene, altså de som har fått kutt i tilskuddet høsten 2024.

2. En permanent løsning som presenteres i Statsbudsjettet for 2025. Her må høy tilskuddssats til kombinerte skoler på både barnetrinnet og ungdomstrinnet være en del av modellen. Samtidig erkjenner vi at det må gjøres en justering når det gjelder forskjellen mellom sats for barnetrinn og ungdomstrinn. Ungdomstrinn får for lavt tilskudd i gjeldende modell. Det er heller ikke urimelig at kombinerte skoler får en nedgang på et par prosent på grunn av at der er en viss innsparingseffekt ved å ha barnetrinn og ungdomstrinn i samme skole-enhet.

Hvis tilskuddsordningen først fastsettes i forbindelse med Statsbudsjettet for 2025 og denne blir for dårlig, blir det aksjoner onsdag 6. november 2024.

Det er imidlertid en viss mulighet for at Kunnskapsdepartementet fastsetter ny tilskuddsordning i økonomiforskrift til privatskoleloven når RNB presenteres, altså allerede 14. mai. I så fall må det aksjoneres allerede i mai måned dersom ordningen er for dårlig.

 

 

 

 

Powered by Cornerstone