Høring om samordning av velferdtjenester

KFF har sendt høringsuttalelse om samordning av velferdstjenester. Det er foreslått endringer i friskoleloven og i alle andre særlover for tjenesteytere.
2020-08-19

Høringsfrist er 01.11.2020. KFF har sendt høringsuttalelse. Den kan leses her 

Det er Kunnskapsdepartementet sammen med flere andre departementer som sendte på høring et forslag til lovendringer for å bedre velferdstjenester for barn og unge som har behov for et sammensatt tjenestetilbud. 

Se informasjon på Regjeringens nettside: Høring - Bedre velferdstjenester for barn og unge som har behov for et sammensatt tjenestetilbud (Samarbeid, samordning og barnekoordinator)

Selve høringsnotatet kan leses her. 

 

Følgende endring i friskoleloven er foreslått:

14.1.7 Friskoleloven

I lov 4. juli 2003 nr. 84 om frittståande skolar (friskolelova) gjøres følgende endringer:

§ 3-6 a skal lyde:

§ 3-6 a Samarbeid og samordning

Skolen skal samarbeide med andre tenesteytarar dersom samarbeid er nødvendig for å gi eleven eit heilskapleg og samordna tenestetilbod.

Kommunen skal samordne tenestetilbodet til elevar som treng heilskaplege og samordna tenester. Ved behov skal kommunen bestemme kva for ein kommunal tenesteytar som skal samordne tenestetilbodet når ein elev treng heilskaplege og samordna tenester. Dersom det er oppnemnd barnekoordinator etter helse- og omsorgstenestelova § 7-2 a, skal koordinatoren samordne tenestetilbodet. 

Når det er nødvendig for å sikre eleven sitt behov for eit heilskapleg, samordna og individuelt tilpassa tenestetilbod, skal skolen delta i samarbeid om utarbeiding og oppfølging av tiltak og mål i individuell plan heimla etter anna lov og forskrift.

Skolen skal utover oppfølginga av konkrete elevar, samarbeide med andre tenesteytarar slik at skolen og dei andre tenesteytarane kan vareta sine oppgåver etter lov eller forskrift.

Når det er nødvendig for å vareta ansvaret etter første til tredje ledd, kan dei samarbeidande tenestene behandle personopplysningar, inkludert personopplysningar som nemnt i personvernforordningen artikkel 9 og 10.

Med tenesteytar er det her meint kommunale, fylkeskommunale og statlege tenesteytarar, private tenesteytarar som utfører oppgåver på vegne av ein slik tenesteytar, barnehagar som får tilskot etter lov 17. juni nr. 64 2005 om barnehager og skolar som får statstilskot etter lov 4. juli 2003 nr. 84 om frittståande skolar § 6-1.

 

§ 3-6 b oppheves.

§ 7-4 skal lyde:

Alle som utfører tenester eller arbeid etter denne lova og tilsette i skolefritidsordningar i friskolar, skal i arbeidet sitt vere merksame på forhold som kan føre til tiltak frå barneverntenesta.

Alle som utfører tenester eller arbeid etter denne lova og tilsette i skolefritidsordningar i friskolar, skal utan hinder av teieplikta melde frå til barneverntenesta utan ugrunna opphald

  1. når det er grunn til å tru at eit barn blir eller vil bli mishandla, utsett for alvorlege manglar ved den daglege omsorga eller anna alvorleg omsorgssvikt, 
  2. når det er grunn til å tru at eit barn har ein livstruande eller annan alvorleg sjukdom eller skade og ikkje kjem til undersøking eller behandling, eller at eit barn med nedsett funksjonsevne eller eit spesielt hjelpetrengande barn ikkje får dekt sitt særlege behov for behandling eller opplæring, 
  3. når eit barn viser alvorlege åtferdsvanskar i form av alvorleg eller gjentatt kriminalitet, misbruk av rusmiddel eller ei anna form for utprega normlaus åtferd, 
  4. når det er grunn til å tru at eit barn blir eller vil bli utnytta til menneskehandel. 

Alle som utfører tenester eller arbeid etter denne lova, pliktar også å gi opplysningar etter pålegg i samsvar med barnevernlova § 6-4.

§ 7-5 skal lyde:

§ 7-5 Opplysningar til den kommunale helse- og omsorgstenesta og sosialtenesta

Styret skal sørgje for at alle som utfører tenester eller arbeid etter denne lova, er på vakt overfor forhold som bør føre til tiltak frå sosialtenesta eller helse- og omsorgstenesta. Styret skal sørgje for at dei av eige tiltak gir sosialtenesta eller helse- og omsorgstenesta opplysningar om slike forhold så langt opplysningane kan givast utan hinder av teieplikta.

 

Powered by Cornerstone