Høring om endringer i ... friskoleloven

KD sender på høring forslag om hjemmel til å kreve botid for utenlandske arbeidstakere som skal ansettes i barnehage eller skole. Høringsfrist 29. januar 2019.
2018-12-13

KFFs høringsuttalelse.

Høringsdokumenter.

Kunnskapsdepartementet sender forslag til endringer i barnehageloven, opplæringsloven og friskoleloven. Høringsnotatet inneholder forslag om å innføre hjemler til å utarbeide forskrift med krav om botid for utenlandske arbeidstakere som skal ansettes i barnehage eller skole. Reglene om selve botiden vil komme i en etterfølgende forskrift og vil sendes på egen høring.

Departementet vil understreke at det ikke er tatt stilling til om det skal innføres et botidskrav, i forbindelse med høringen vil vi også se hen til mulige overslagseffekter og konsekvenser for andre sektorer.

Det er et krav om at alle som skal ansettes fast eller midlertidig i barnehage eller skole må fremlegge politiattest utstedt i Norge. En norsk politiattest vil kunne ha begrenset verdi dersom den som skal ansettes i barnehagen eller skolen har kort botid i Norge. I høringsnotatet foreslår Kunnskapsdepartementet at det skal innføres hjemmel til å gi nærmere bestemmelser i forskrift om krav om botid for utenlandske borgere.

Bestemmelsene om politiattest i friskoleloven er utformet likt som i opplæringsloven. I vurderingen av om det skal innføres botid, vil de samme hensyn gjøre seg gjeldende for friskoler og offentlige skoler.

I høringsnotatet omtales lengden på et eventuelt botidskrav og departementet foreslår at dette skal være to år og at lengden på botidskrav fastsettes i forskriftene. Vi ber spesielt om tilbakemelding på konsekvensene av botidskrav, hvorvidt det bør settes noe krav til botid og lengden på et eventuelt botidskrav.

Powered by Cornerstone