Forlengelse av Kopinoravtalen

De fleste friskoler har inngått en kopieringsavtale med Kopinor som i all hovedsak er lik avtalen i offentlig skole. Etter planen skulle det i løpet av 2007 gjennomføres en statistisk utvalgsundersøkelse i de skoler som er omfattet av avtalen. Denne undersøkelsen er utsatt, og KFF anbefaler at skolene prolongerer gjeldende avtale.
2007-07-13
Friskoleorganisasjonene ser det som en fordel at at kopieringsundersøkelsen i private skoler som får tilskudd etter privatskoleloven gjennomføres samtidig med undersøkelsen i offentlig skole. Og for offentlig skole har KS og Kopinor blitt enige om å utsette undersøkelsen til 2009.

Hovedgrunnen til at KFF anbefaler å ikke gjennomføre undersøkelsen i 2007, er at inngått avtale med Kopinor sier at friskolene (nå kalt private skoler som mottar tilskudd etter privatskoleloven) skal betale pr elev for undersøkelsen det samme som offentlig skole betaler pr elev for sin undersøkelse. Dette er en ordning som er meget gunstig for de private skolene med tilskudd etter privatskoleloven fordi undersøkelsen i disse skolene er mer detaljert og kostabar enn i offentlig skole. For de private skolene med tilskudd etter privatskoleloven skilles det for eksempel mellom skolegrupper som kombinerte grunn- og videregående skoler og 6A-skoler og en får ut en pris pr elev som er tilpasset de ulike skoleslagene.

Skoler som ikke har sluttet seg til denne kopieringsavtalen, kan fortsatt inngå særskilt avtale med Kopinor på linje med hvilken som helst privat bedrift. Man betaler da en høyere pris pr kopierte ark, men med svært lavt volum av kopiering av beskyttet materiale kan dette likevel lønne seg for noen skoler.

NB! Merk at utskrift av beskyttet materiale på Internett nå er omfattet av det som skolene må betale for til Kopinor.

Gjeldende avtale som friskoleorganisasjonene har forhandlet fram, og som innebærer samme pris pr ark som i offentlig skole, finnes her.

Skoler som har inngått særskilt avtale basert på egen telling av ark, har signert Kopinors standardavtale for enkeltstående organisasjoner, bedrifter og institusjoner. (Se også Kopinors informasjon om å inngå avtale )

Alle skoler som har sluttet seg til friskole-avtalen, får før skolestart 2007 et brev fra Kopinor med tilbud om å forlege gjeldende avtale. Les brevet her.

KFF har anbefalt at man forlenger avtalen på en slik måte at skolene betaler et stipulert à-konto beløp inntil ny kopieringsundersøkelse er gjennomført. Når de nye tallene for kopieringsvolum i de ulike skoleslagene er beregnet, gjøres det en avregning mot det som skolene har innbetalt som à-konto innbetaling.

Grunnen til at KFF anbefaler å betale en stipulert pris og foreta avregning senere er for det første at det er det KS gjør. Vi tror dessuten, som KS også tror, at volumet av kopiering av beskyttet materiale er gått ned i skolene. Det betyr at vi tror beregnet pris pr elev i 2009 vil bli lavere enn gjeldende pris pr elev i 2007.





Powered by Cornerstone