Godkjenning av annen virksomhet

Privatskoleloven § 2-2 sier at en skole godkjent etter privatskoleloven ikke kan drive med annen virksomhet enn "skole i samsvar med denne lova". Samme paragraf åpner imidlertid for visse unntak. Her gis en orientering om hva som er ok uten søknad, hva det kan søkes om og hva som ikke blir godkjent.
2006-02-01

Se U-dirs nettside for oppdaterte opplysninger: http://www.udir.no/Regelverk/Private-skoler/Regelverk-for-private-skoler-/Soknad-om-annen-virksomhet-mm-etter-friskoleloven/. Se også KFFs styrehefte.

 

Bestemmelser i friskoleloven før 1. juli 2007

Reglene om "annen virksomhet" ble noe endret da ny privatskolov erstattet friskoleloven 1. juli 2007:

Den gamle friskoleloven § 1-4 lød slik:
Skolen kan ikkje drive anna verksemd enn skole i samsvar med denne lova. Skolen kan likevel drive internat og skolefritidsordning som er knytte til den enkelte skolen. Departementet kan etter søknad gjere unntak frå første ledd for verksemd som er nært knytta til skoleverksemda og som utgjer ein mindre del av den totale verksemda.


Gjeldende bestemmelser om "annen virksomhet"

Bestemmelsene om "annen virksomhet" er flyttet til § 2-2 i ny privatskolelov. Privatskoleloven § 2-2 lyder slik:

Skolen kan ikkje drive anna verksemd enn skole i samsvar med denne lova. Skolen kan likevel drive slik anna verksemd knytt til den enkelte skolen: skolefritidsordning, internat, utleige av tenestebustader ved internatet og tilrettelegging i samband med godkjende samarbeidsprosjekt med utanlandske skolar. Departementet kan gjere unntak frå første punktum for verksemd som er nært knytt til skoleverksemda og som utgjer ein mindre del av den totale verksemda.

Det opprinnelige forslaget fra Regjeringen i Ot.prp.nr.37(2006-2007) fjernet unntaksmuligheten og ga kun et generelt forbud mot å drive annen virksomhet, men stortingsflertallet ville det annerledes, jfr Innst.O.nr.88(2006-2007):

Annen virksomhet

Komiteen viser til at etter lovforslaget skal skoler i dag ikke kunne drive annen virksomhet enn skole i samsvar med loven. Skolene kan imidlertid drive skolefritidsordning og internat som er knyttet til skolen, og etter søknad få dispensasjon for virksomhet som er nært knyttet til skolevirksomheten og som utgjør en mindre del av den totale virksomheten knyttet til annen virksomhet. Komiteen har merket seg at departementet foreslår å videreføre forbudet mot annen virksomhet, men oppheve dispensasjonsbestemmelsen. Departementet presiserer at « skole i samsvar med denne lova » bl.a er virksomhet som er formålstjenlig eller nødvendig for å nå målene i den læreplanen skolen har fått godkjenning etter, og kantinevirksomhet for egne elever.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, understreker behovet for klare regler som sikrer at midlene til drift av private skoler kommer elevene til gode, og at det legges til rette for at det kan føres tilsyn med dette. Flertallet viser til at skoler etter loven ikke skal drive annen virksomhet enn skole, men at det åpnes for unntak for dette under nærmere angitte retningslinjer som departementet vil fastsette. Flertallet ser at det i særlige tilfelle fortsatt kan være behov for unntak fra forbudet mot å drive annen virksomhet, men denne virksomheten må være selvfinansiert og fremgå av egne avdelingsregnskap som kontrolleres av revisor og at totalregnskapet med avdelingsregnskap sendes fylkesmannen.

Flertallet foreslår at lovteksten under § 2-2 Krav til verksemda til skolen, første ledd, blir endret slik:

« Skolen kan ikkje drive anna verksemd enn skole i samsvar med denne lova. Skolen kan likevel drive slik anna verksemd knytt til den enkelte skolen: skolefritidsordning, internat, utleige av tenestebustader ved internatet og tilrettelegging i samband med godkjende samarbeidsprosjekt med utanlandske skolar. Departementet kan gjere unntak frå første punktum for verksemd som er nært knytt til skoleverksemda og som utgjer ein mindre del av den totale verksemda. »



Merk de utvidede mulighetene!

Utleie av personalboliger har vært et problemområde. Fylkesmannen i ulike fylker har gitt ulike svar på om en skole godkent etter privatskoleloven kan eie og drifte personalboliger. Nå er dette sprøsmålet klargjort i selve lovteksten, jfr privatskoleoven § 2-2:

Skolen kan likevel drive slik anna verksemd knytt til den enkelte skolen: skolefritidsordning, internat, utleige av tenestebustader ved internatet og tilrettelegging i samband med godkjende samarbeidsprosjekt med utanlandske skolar.

Elevutvekslingsprogrammet ved Danielsen videregående skole lar seg også gjennomføre i og med denne lovendringen.


Søknad om godkjenning av "annen virksomhet"

De skoler som søkte om godkjenning av unntak etter friskoleooven § 1-4 fikk en generell redegjørelse fra Utdanningsdirektoratet om hva som kan godkjennes etter søknad. Vi regner med at nye godkjenninger i hovedsak vil bygge på de samme vurderingene. Vi anser derfor Utdanningsdirektoratets tolkning av den gamle friskoleloven § 1-4 som retningsgivende for behandlingen av nye søknader om godkjenning av annen virskomhet, jfr privatskoleloven § 2-2.

Redegjørelsen omtaler:
a) Virksomheter som regnes som friskolevirksomhet, og som skolene ikke trenger å søke om.
b) Eksempler på annen virksomhet som det må søkes godkjenning for
c) Eksempler på annen virksomhet som det må opprettes et eget rettssubjekt for

Redegjørelsen er gjengitt på Utdanningsdirektoratets nettsider: Søknad om annen virksomhet m.m. etter friskoleloven

Samme redegjørelse i pdf-format: Retningslinjer fra Utdanningsdirektoratet ang godkjenning av annen virksomhet.


Økonomiforskriftens bestemmelser

Merk at skoler som får tillatelse til å drive med annen virksomhet, må føre inntekter og utgifter for denne virksomheten i eget avdelingsregnskap. Statstilskudd kan ikke brukes til å subsidiere denne virksomheten.

Se Økonomisforskriften § 2 og § 4.
 

Powered by Cornerstone